Vegan & bio Wijn / Gratis levering vanaf 75€.

HOME » BLOG » Vegan wijn, een woordje uitleg.

Vegan wijn, een woordje uitleg.

Op de verpakking van de voedingsproducten staan de ingrediënten vermeld.

Behalve bij de wijn. Zij zijn vrijgesteld van de regels van etikettering. Wij kennen dus enkel het alcoholpercentage en de druifsoort. Maar dat zijn absoluut niet alle ingrediënten die in een fles wijn zitten.

Om de kwaliteit te verbeteren mogen er hulpstoffen gebruikt worden en ingrediënten toegevoegd.

Waar een vegetariër nog wel bepaalde dierlijke producten tot zich neemt zoals zuivel of eieren, doet een veganist dit niet.

Dit verschil is van belang wanneer we het hebben over het wel of niet veganistisch zijn van een wijn. Er zijn wel degelijk dierlijke producten die worden gebruikt tijdens het productieproces. Zo wordt er bij het filteren en het klaren van de wijn vislijm (gedroogde zwemblazen van vissen), gelatine van varkensbotten, caseïne uit koeienmelk en beendermeel van vleesafval gebruikt. Het zijn deze stoffen die een wijn niet geschikt maken voor veganisten. Bij het klaren van de wijn hechten de eiwitten zich vast aan de deeltjes die dan door de zwaartekracht zakken en uit de wijn worden gefilterd zodat de wijn niet vertroebeld met vaste deeltjes.

Gelukkig zijn er alternatieve klaringsmiddelen. Eiwitten uit aardappelen, bentoniet (een soort fijne minerale klei ), granen en groenten zoals erwten zijn hiervan een voorbeeld.

Spanje speelt een voortrekkersrol betreffende het aanbod in veganistische wijnen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.